P-Tria moisture problem

  • 2
  • Problem
  • Updated 2 months ago
  • Acknowledged
Did a service call today for a customer who I installed a VS2 system for about 45 days ago. No signal. Drove out there and found that moisture had somehow gotten into the p-tria. You could easily see the condensation build up on the lens. 

The symptoms were that the speeds started getting slow and the customer found they had to reboot every so often. We've been having  a LOT of bad weather this summer so the customer just figured it was bad weather to their southeast. Finally just went out. 

If you all of a sudden find you can't get online ever after a reboot, you might want to inspect the lens of your tria...this goes for ALL tria types. Do NOT put yourself at risk by climbing on a roof or up a ladder if you aren't used to it and can do so without causing yourself harm. There, that should be enough of a disclaimer.

Here's a pic of what it looks like when this happens. 

Andy
Photo of Andy Schack

Andy Schack

  • 854 Posts
  • 753 Reply Likes

Posted 4 months ago

  • 2
Photo of GabeU

GabeU, Champion

  • 972 Posts
  • 599 Reply Likes
And so quickly.  Wow.  I certainly hope that this is just a fluke and it isn't seen more and more.  
Photo of VeteranSatUser

VeteranSatUser, Champion

  • 3483 Posts
  • 2018 Reply Likes
I think when Viasat-1 hit there was a batch of bad trias too.
Photo of Andy Schack

Andy Schack

  • 854 Posts
  • 753 Reply Likes
There were. The O-ring needed some silicone grease applied. 

Fixed many of them by taking the feedhorn off, pouring out the water and letting it dry out. i'd apply a little plumbing grease to the o-ring, reassemble and it was good to go. Never had one of my repaired trias fail again. 

Andy 
Photo of Michael McDowell

Michael McDowell

  • 460 Posts
  • 172 Reply Likes
Just curious,  what are all the things that look like nails that have been driven into the P-Tria? Functional?
Photo of Jab

Jab

  • 415 Posts
  • 52 Reply Likes
RE: "...when Viasat-1 hit there was a batch of bad trias too."

When Wildblue started, they had thousands and thousands  of TRIAs failing, due to a loose screw, that was suppose to be tight.
Photo of James

James

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Hello,
I am on my second round of dealing with this problem, very disappointing especially going without home phone waiting new Tria to be ORDERED / SHIPPED and then installed.
Photo of Justin Brown

Justin Brown

  • 3 Posts
  • 2 Reply Likes
I am a installer also and we are seeing this problem pretty frequently. Work around- I am starting to tighten up the little hex bolts on the tria . Also if you look at the fins , they are directly pointing towards those bolts which I believe is the manufacturing problem.
Photo of James Besser

James Besser

  • 84 Posts
  • 34 Reply Likes
nice we have two installers welcome too the form
Photo of VeteranSatUser

VeteranSatUser, Champion

  • 3471 Posts
  • 2013 Reply Likes
Yes! Can never have enough installers to learn what we experience.
Photo of Andy Schack

Andy Schack

  • 854 Posts
  • 753 Reply Likes
Heard from two dealers tonight that they are both seeing this with the p-trias. 

Andy
Photo of Oliver

Oliver

  • 201 Posts
  • 65 Reply Likes
How does this not pop up on QC you would think these are spot tested in mfg lots. I'm sure it is IP rated so that demands testing in rain chambers.
Photo of Andy Schack

Andy Schack

  • 854 Posts
  • 753 Reply Likes
Not sure why. I could be that the ones they tested passed.......I've only seen one of my installs have this issue. 

The disturbing thing to me is the fact that there is no barrier that blocks moisture from getting from the feedhorn into the tria body itself. On the old style trias there was so all you had to do was pour out the water, reseal, and put back together and it would work. Since these p-trias don't, it's frying the inner workings. 

Andy
Photo of mferner

mferner

  • 251 Posts
  • 55 Reply Likes
Had this same problem, Net went out Tuesday at 9:45 and Got it back on today at 6:30 there was water in the Viasat2 Tria! So Now I will check it often to make sure there is no water in it! If I see any at all I will call them so maybe I will have net until they get here to replace it! It sucked with no net for 3 days! I used neighbors wifi but had to be in one spot in the house to get it LOL
Photo of Jim16

Jim16

  • 2250 Posts
  • 1948 Reply Likes
Get it replaced soon.  Mine filled up with water and was replaced a few days later.