Flash-black-out

  • 1
  • Problem
  • Updated 4 years ago
Archived and Closed

This conversation is no longer open for comments or replies and is no longer visible to community members.

For the past 8-10 days I've been experiencing what I call a Flash-black-out, meaning tha my internet just stops and my router has to re-start partially to get back on-line. This had never happened to me before in the 3-4 months I subscribed to Exede. My modem is a Viasat Surfbeam-2 and my router is a D-Link DIR655. Otherwise, my internet service has been almost wrinkleless...Thanks! Hope anyone can help me.
Photo of Joe

Joe

  • 10 Posts
  • 1 Reply Like

Posted 4 years ago

  • 1
Photo of ExedeEmerald

ExedeEmerald

  • 204 Posts
  • 44 Reply Likes
Hi Joe, I would be happy to take a look at your connectivity and see what is going on. Please send me an email to exedelistens@viasat.com and I can get started on getting this resolved for you. =) 
Photo of A. Everett Neuman

A. Everett Neuman

  • 430 Posts
  • 303 Reply Likes
Hi Joe,
Whats it do when you eliminate the router and plug direct to the computer??? Any router can have it's own issues going on inside. Is the touch of the router HOT? And of course, the best one I have heard of; Switch the nic cable end for end.

Hope it helps,
Everett
Photo of Joe

Joe

  • 10 Posts
  • 1 Reply Like

Hi Everett,

Thank you for replying to my concern. My router is as cool as if it were disconnected; I have also plugged it directly from the modem with the same result, but have not tried switching the Ethernet cable ends around. That I will do now and will see if that fixes the problem. After that, my next step would be to write ExedeEmerald who graciously offered her services. I just like to go "higher" only when strictly necessary since the technicians are usually very busy.  Thank you! Will update...

Photo of A. Everett Neuman

A. Everett Neuman

  • 430 Posts
  • 303 Reply Likes
Hi Joe,
Is the router's firmware up to date? Does it have a reset little button? What does your modem status act like during the on and off periods?

Do you see any errors in "Event Viewer" (if a Windows machine)? You should be able to time the error message with the shutdown/ blackout, periods. It might give you a lead item to investigate further.

The "technicians " can probe deeper than us/ you. I do wish we  where offered more access to the back-end of the modem's possible issues.

One more thing, have you checked your cable's connections outside? Clean, dry, grounded.
Photo of Joe

Joe

  • 10 Posts
  • 1 Reply Like

Hi Everett,

Yes, my router's firmware is up-to-date, I have reset it several times and even went as far as deleting it and re-installing it again in my computer. I have also unplugged my modem for up-to five minutes and re-started it again first and then re-started my router again also. The good news is that so far today it has not gone -blank- yet... I'll continue to monitor it and if it goes ape.. again, then I will contact Emerald. As for the Modem, when this blackout happens, the 2nd and 3rd lights blink-blink-blink...the 1st and 4th are steady..



Photo of A. Everett Neuman

A. Everett Neuman

  • 430 Posts
  • 303 Reply Likes
Hi Joe,
Look at your modem stats here: http://192.168.100.1/?page=modemStatus
What is the software version (under IDENTIFICATION)?

The 2nd & 3rd lights blinking should mean, the modem is talking, up and down. Do you by chance have anything running in the background which is overloading your bandwidth? Any Cloud connections. Is it Windows 8 or 8.1?

Hopefully is won't come back. Have you ran a malware/ virus check lately??? Just the idea that something else might be taking over the system at times? Maybe?
Did Emerald have any answers for you? The weekends are a slow time for help.
(Edited)
Photo of Joe

Joe

  • 10 Posts
  • 1 Reply Like

Hi Everett,

This is my software version: UT_2.2.0.2.0; I have Windows 8.1 and have a very good Malware & Antivirus program installed. I have also gone into my router to check and have no other devices in my network. So far I have had NO relapses and "happy" right now. I am crossing all 20 fingers/toes that everything continues that way...

Thanks for your help!

Joe

Photo of A. Everett Neuman

A. Everett Neuman

  • 430 Posts
  • 303 Reply Likes
Hi Joe,
That's good news that everything is running OK again. Be aware of the Windows 8.1 behind the scenes data usage in the cloud and so on. Old Labs did a good post on the process of controlling that.
Everett
Photo of ExedeEmerald

ExedeEmerald

  • 204 Posts
  • 44 Reply Likes
Hi Joe, It looks like Everett and Old Labs have given you some useful tips to try and help with your modem. I am still here to assist if you need, please do not hesitate to send me an email. =)  
Photo of Joe

Joe

  • 10 Posts
  • 1 Reply Like

Thank you Emerald! I am in the "wait-and-see" mode right now,if the system relapses again, I will definitely contact you.

Thanks,

Joe

This conversation is no longer open for comments or replies.